donderdag 17 maart 2016

Geen subsidie, geen StemWijzer voor referendum

Er komt geen StemWijzer voor het Oekraïne-referendum op 6 april. ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, heeft geen subsidiegeld gekregen omdat het geld op was toen de aanvraag beoordeeld werd. Directeur Kars Veling is teleurgesteld. De organisatie heeft veel ervaring met het maken van online stemhulp voor verkiezingen. "We hoorden vrij laat dat we de subsidie niet kregen. Nadat we de aanvraag hadden gedaan moesten we gegevens nasturen. Toen dat rond was, was het te laat."

De planning was dat de Stemwijzer deze week online zou komen. Toen de organisatie het oordeel van de referendumcommissie te horen kreeg, waren de voorbereidingen al getroffen. "Het idee was om expertmeetings te organiseren en in gesprek te gaan met voor- en tegenstanders om zo de belangrijkste argumenten boven tafel te krijgen. De plannen lagen klaar." Toen de afwijzing bekend was, heeft de organisatie besproken of de Stemwijzer er via een andere weg toch kon komen. Maar zonder geld bij leggen bleek dat niet mogelijk.

Volgens de Referendumwet moet de staat 2 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar stellen om te verdelen over partijen die het debat over het thema van het referendum kunnen aanwakkeren. De subsidiepot is inmiddels leeg. Tientallen aanvragen vielen buiten de boot. Dat geldt onder meer voor het Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne en Spoetnik, twee stichtingen die al ruim twee decennia nauwe banden met Oekraïne onderhouden.

André Krouwels Kieskompas kreeg wél geld uit de subsidiepot. Deze stemhulp over het referendum staat inmiddels online. Over een andere online stemhulp, stemwijzerreferendum.nl, werden Kamervragen gesteld omdat niet duidelijk was wie de stemwijzer gemaakt had en met welk doel. Die site is momenteel buiten gebruik.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: