dinsdag 22 maart 2016

Jaresko stelt zich nadrukkelijk kandidaat als premier

Alleen een technocratisch kabinet is volgens minister Natalie Jaresko van Financiën in staat om de lastige politieke situatie van nu aan te pakken. ''Met een ploeg van onafhankelijke, politiek niet belaste mensen die niet schatplichtig zijn aan oligarchen of 'vrienden' van politici en die geen politieke ambities hebben. Ik ben bereid om een dergelijk team samen te stellen, in het belang van het land en haar bevolking en niet in het belang van bepaalde politieke kringen of ondernemers'', schrijft de minister vandaag op haar Facebookpagina.

Het is een opvallend pleidooi, aangezien de laatste dagen steeds vaker de naam van parlementsvoorzitter Volodimir Hrojsman als de meest waarschijnlijke volgende premier wordt genoemd. Aanvankelijk was dat Natalie Jaresko, maar er leek te weinig steun te zijn in het parlement om haar tot opvolger van premier Arseni Jatsenjoek te benoemen. Fractievoorzitter Joeri Loetsenko liet vanmorgen weten dat hij woensdag rond het middaguur komt met de kandidaat-premier van het Blok-Porosjenko.

Jaresko vindt dat het nieuwe kabinet zich vooral moet richten op het herwinnen van het vertrouwen van de bevolking en het versterken van de Oekraïense economie. In haar verklaring stelt zij dat alle ministers moeten verklaren dat zij zich niet inlaten met corruptie en politieke inmenging bij hun ministerie en bij staatsbedrijven absoluut niet zullen toestaan. De technocraten die zij als ministers wil aanstellen zijn ervaren crisismanagers die weten hoe zij veranderingen moeten doorvoeren. Zij moeten niet alleen streven naar hervormingen, maar vooral naar een acceptabele levensstandaard voor de Oekraïners.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: