maandag 28 maart 2016

Loetsenko dreigt coalitie op te blazen als premier Jatsenjoek aan blijft

Fractievoorzitter Joeri Loetsenko van het Blok-Porosjenko dreigt de regeringscoalitie te verlaten en met hem nog een honderdtal parlementsleden als premier Arseni Jatsenjoek deze week niet aftreedt ten gunste van Volodimir Hrojsman. Hij kondigde dit vanmorgen aan in een interview met tv-zender Inter. Wordt het dreigement van Loetsenko bewaarheid, dan zijn vervroegde parlementsverkiezingen onvermijdelijk geworden.

''Het kan niet zo zijn dat een enkeling het hele land kan gijzelen'', meent Loetsenko. Hij legt uit dat aan Jatsenjoek's voorwaarden voor zijn aftreden grotendeels is voldaan. Een kandidaat-premier moet de steun van tenminste 150 parlementsleden hebben, er moet een coalitieprogramma zijn en het Volksfront van Jatsenjoek mag de nieuwe parlementsvoorzitter leveren.

Het Blok-Porosjenko en het Volksfront willen vervroegde verkiezingen liefst vermijden, omdat ze beide laag in de peilingen staan. Het Volksfront dreigt de kiesdrempel niet eens te halen. De Moederlandpartij van Joelia Timosjenko staat er na de teleurstellende verkiezingen van oktober 2014 nu juist uitstekend voor in de peilingen. Deze partij steunt wel de aanstelling van Hrojsman als nieuwe premier, maar wil zelf geen ministers leveren in diens kabinet.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: