woensdag 16 maart 2016

Ook procureur-generaal weer 'gewoon' aan het werk

De positie van de omstreden procureur-generaal Viktor Sjokin blijft onduidelijk. Hij kreeg op 16 februari van president Petro Porosjenko het verzoek om op te stappen. Drie dagen later bevestigde de presidentiele administratie dat er inderdaad ontslagbrief van Sjokin binnen was gekomen en nog diezelfde dag vroeg Porosjenko het parlement om de procureur-generaal ontslag te verlenen.

Opnieuw drie dagen latere werd het ontslagvoorstel gepubliceerd op de website van het parlement, maar daarbij is het tot op de dag van vandaag gebleven. Op 29 februari liet Sjokin weten dat hij vakantiedagen wilde opnemen en vanmorgen is hij dus 'gewoon' weer aan de slag gegaan.

Sjokin is in februari vorig jaar benoemd tot de hoogste baas van het Openbaar Ministerie. Hij wordt gezien als een vertegenwoordiger van de oude garde, die veranderingen binnen het OM zoveel mogelijk tegen wil houden. Volgens de grondwet wordt de procureur-generaal benoemd door de president. Die kan hem ook weer ontslaan, maar dan moet het parlement daar wel toestemming voor geven. Ook kan het parlement een motie van wantrouwen aannemen tegen de procureur-generaal die daarop geacht wordt uit zichzelf te vertrekken.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: