dinsdag 29 maart 2016

Peiling: bijna driekwart Oekraïners wil dat Nederland voor stemt bij referendum

Bijna driekwart van de Oekraïners wil dat Nederland volgende week voor het associatieverdrag met Oekraïne stemt. Uit een peiling door het onderzoeksbureau GfK blijkt dat 72 procent hoopt dat de voor-stemmers in de meerderheid zullen zijn. Van de ondervraagden zegt 13 procent van de ondervraagden zegt te hopen dat Nederland tegen het verdrag gaat stemmen. De overige 15 procent weet het niet of vindt het te moeilijk om te zeggen.

Een meerderheid van de Oekraïners (55 procent) denkt dat het associatieverdrag met de EU helpt in de strijd tegen corruptie in het land. Het associatieverdrag als geheel, dat in 2014 door de EU en Oekraïne werd ondertekend, wordt door 64 procent van de Oekraïners als een goede zet beschouwd.

De steun voor het verdrag is het grootste in het westen van Oekraïne. Daar is ruim 80 procent voor. Onder de inwoners van het zuiden en oosten is dat aanzienlijk minder. Daar steunt 45 procent het verdrag. Dat is nog steeds meer dan de 39 procent die er tegen is.

Uiteraard heeft GfK de peiling niet gehouden op de door Rusland bezette Krim en in de door pro-Russische rebellen met steun van Rusland bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk.

Bronnen: NOS, GfK

Geen opmerkingen: