zondag 13 maart 2016

Rusland wilde vliegtuig Toertsjinov neerschieten

Rusland heeft in maart 2014 op het punt gestaan om een vliegtuig met aan boord waarnemend president Oleksandr Toertsjinov neer te schieten. Dat heeft Oleg Belavantsev gezegd in een interview met de Russische tv-zender NTV. Belantsev is de speciale gezant op de Krim van president Vladimir Poetin. Ook is hij lid van de Russische Veiligheidsraad.

Toertsjinov wilde naar Simferopol, de hoofdstad van de Krim, vliegen om de Russische bezetting tegen te houden. Een tweede vliegtuig was onderweg met aan boord een speciale eenheid van het Oekraïense leger. De waarnemend president en parlementsvoorzitter werd gewaarschuwd dat zijn vliegtuig zou worden neergeschoten. ''We wilden geen druk uitoefenen. Het was zijn besluit om naar de Krim te gaan. Het besluit was echter wel genomen om zijn vliegtuig neer te schieten zo gauw dat de grens over was gegaan.''

Volgens Belantsev wilde Toertsjinov een burgeroorlog beginnen op de Krim. Hij zou onder meer de voorzitter van de Hoge Raad hebben gevraagd om niet mee te werken aan de annexatie door Rusland. Ook zou Toertsjinov parlementsleden per sms hebben bedreigd als zij zouden instemmen met de afscheiding van de Krim van Oekraïne.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: