maandag 14 maart 2016

Sadovi 'realistisch' over kans op premierschap

Andrii Sadovi ziet zichzelf niet als de volgende premier. Na afloop van een onderhoud met president Petro Porosjenko zei de leider van Zelfredzaamheid dat hij ''een realist'' is die inziet dat een partij met slechts 26 parlementszetels niet de premier kan leveren. Sadovi voegde er aan toe dat zijn partij best wel verantwoordelijkheid op zich wil nemen, maar dat de mate waarin dat gebeurt nauw samenhangt met de steun die Zelfredzaamheid van de kiezers kreeg bij de verkiezingen van oktober 2014.

De huidige burgemeester van Lviv heeft de president wel laten weten dat hij vindt dat de Kieswet veranderd moet worden, in die zin dat er met openbare kieslijsten gewerkt moet worden door de politieke partijen. Nu kan alleen op een partij gestemd worden, niet op de individuele kandidaten voor een parlementszetel.

Ook moet er een evenredig kiessysteem komen, moeten de Centrale Kiescommissie en de procureur-generaal vervangen worden. Het zijn veranderingen die in gang gezet moeten worden door het Blok-Porosjenko en het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek, aangezien Jatsenjoek voorlopig niet tot aftreden gedwongen kan worden.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: