woensdag 16 maart 2016

Timosjenko en Moederlandpartij het populairst

Joelia Timosjenko is momenteel populairder dan president Petro Porosjenko. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS. De fractievoorzitter van de Moederlandpartij zou 10,9 procent van de Oekraïners achter zich krijgen als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn, tegen 9.3 procent voor Porosjenko. In een tweede ronde zou dan 25,2 procent voor Timosjenko kiezen en slechts 16,4 procent voor Porosjenko. Maar liefst 41,3 procent zou echter niet de moeite nemen om een stemlokaal op te zoeken.

Tot dusverre was Porosjenko populairder in de peilingen dan de omstreden oud-premier Timosjenko. Die wordt nu door 12,9 procent gezien als de nieuwe premier. Daarmee steekt ze royaal boven de concurrentie uit. Micheil Saakasjvili, de Georgische ex-president en huidig gouverneur van Odessa, krijgt 9.9 procent achter zich voor een eventueel premierschap. Oleh Liasjko (Radicale Partij) en Andrii Sadovi (Zelfredzaamheid, burgemeester van Lviv) worden beiden door 6,5 procent gezien als hun favoriete premier.

Bij parlementsverkiezingen nu zou de Moederlandpartij van Timosjenko als winnaar tevoorschijn komen met 9,5 procent, gevolgd door het Oppositieblok met 6,7 procent. Het Blok-Porosjenko en Zelfredzaamheid zouden respectievelijk 5,8 en 5 procent van de stemmen krijgen. Andere partijen, waaronder het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek, zouden de kiesdrempel van 5 procent niet halen.

Bron: KIIS

Geen opmerkingen: