zondag 20 maart 2016

Video: de zwaarste gevechten zijn nu bij Avdiivka



Avdiivka is al wekenlang het doelwit van aanvallen van de pro-Russische rebellen die het Oekraïense leger soms tot op honderd meter afstand naderen. Van het dorp is intussen weinig meer over. Een verslaggever van tv-zender Ukraine Today beschrijft de situatie daar als ''desolaat''. De rebellen zouden volgens de inlichtingendienst van het leger alleen al afgelopen week tachtig man hebben verloren.

Volgens een Oekraïense soldaat denken de rebellen dat het leger terrein proberen te winnen bij Avdiivka. ''Maar dat is niet zo, we zijn onze posities juist aan het versterken.'' Een ander soldaat maakt een vergelijking met Debaltseve, het stadje dat een jaar geleden door rebellen en Russische soldaten werd omsingeld. Het leger moest zich terugtrekken uit Debaltseve.

Soldaat Volodimir Demtsjinko van de 74e verkenningseenheid zegt: ''We bereiden ons voor op een grote aanval en het kan hier erg gevaarlijk worden omdat de pro-Russische krachten duidelijk niet van plan zijn om de huidige situatie te laten voortbestaan.'' De strategie van de rebellen lijkt er op gericht om de nog overgebleven gebouwen in het dorp te vernielen, zodat de soldaten hun schuilplaatsen verliezen.

Op haar beurt heeft het leger afgelopen week kans gezien om de belangrijkste weg naar het dorp onder controle te krijgen. De soldaten zeggen dat ze lange, zware nachten doormaken omdat er bijna onophoudelijk mortiergranaten in slaan.

De situatie rond het waterzuiveringsstation nabij Avdiivka is ook gespannen. De zuiveringsinstallatie voorziet bijna 400.000 inwoners van Oost-Oekraïne van water. Het personeel daar is vertrokken omdat het te gevaarlijk werd. De rebellen zijn er nu de baas. Zij hebben pal naast de zuivering een opslag van zware wapens gemaakt. De OVSE heeft er al op aangedrongen dat de waterzuivering weer in werking wordt gesteld om de bevolking van water te voorzien.

Bronnen: Ukraine Today, YouTube

Geen opmerkingen: