dinsdag 12 april 2016

Hrojsman komt met lijst beoogde ministers

Beoogd premier Volodimir Hrojsman heeft toch ingestemd met de benoeming van Vitali Kovaltsjoek tot eerste vicepremier hoewel hij daar gisteravond nog op tegen was. Van het door hem zojuist voorgestelde kabinet maken enkele zittende ministers deel uit, zoals Pavlo Rozenko, Pavlo Klimkin (Buitenlandse Zaken) en Stepan Poltorak (Defensie).

Jurist en dichter Oleksandr Daniljoek wordt minister van Financiën. Hij was de leider van Spilna Sprava, een radicale groep die in februari 2014 het ministerie van Landbouw bezette. Er is nog geen minister van economische Zaken gevonden, evenmin als voor de post Energie en Kolen.. Het nieuwe kabinet krijgt wel een vicepremier in de persoon van Volodimir Kistion die zich speciaal met de bezette gebieden in bezig gaat houden. Hij is nu nog staatssecretaris Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen.

Minister Pavlo Rozenko van Sociale Zaken wordt straks minister van Humanitaire Zaken. Zijn plek wordt ingenomen door Maksim Nefjodov. Ivanna Klimpesj-Tsintsadze wordt voorgesteld als vicepremier met de Europese Integratie als taakveld. Oleksandra Reva wordt minister van Volksgezondheid, Volodimir Olejan komt op Infrastructuur en Ostap Semerak wordt minister van Milieu.

Taras Koetovii krijgt Landbouw en Voedsel, Jevhen Nisjtsjoek komt op Cultuur. Op het lijstje van beoogde ministers ontbreekt een minister van Informatie. Deze post was bij het aantreden van het kabinet-Jatsenjoek omstreden omdat het erg deed denken aan de tijd van de Sovjet-censuur.

Intussen heeft ook het Volksfront van scheidend premier Arseni Jatsenjoek kandidaten aangedragen voor het nieuwe kabinet. Arsen Avakov blijft minister van Binnenlandse Zaken, Pavlo Petrenko blijft minister van Justitie, parlementslid Lilia Hrinevitsj wordt minister van Onderwijs en Ihor Zjdanov blijft minister van Jeugd en Sport.

Het is de bedoeling dat het parlement vanmiddag stemt over de beoogd premier en zijn kabinet.

Bronnen: Unian, Censor.net

Geen opmerkingen: