maandag 18 april 2016

IMF wil draad in Oekraïne weer gaan oppakken

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil de samenwerking met Oekraïne weer oppakken nu er een nieuw kabinet is aangetreden dat de eerder gemaakte afspraken over hervormingen wil voortzetten. Het betekent dat de geldkraan weer open gaat. In oktober besloot het IMF die dicht te draaien. Door de kabinetscrisis van de afgelopen maanden nam het IMF vervolgens een afwachtende houding aan.

Nu is 1,5 miljard euro in aantocht, en dat niet alleen: als het IMF weer over de brug komt, dan doen onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie dat ook. Het gaat dan om nog eens 3,5 miljard euro aan buitenlandse donaties. Het IMF heeft voor een periode van vier jaar in totaal 15,5 miljard euro) toegezegd aan Oekraïne. Daarvan is in maart en augustus vorig jaar respectievelijk 4,4 en 1,5 miljard euro uitgekeerd

Voor de nieuwe minister van Financiën Oleksandr Daniljoek heeft samenwerken met het IMF de hoogste prioriteit. Hij wil geen ''radicale veranderingen'' aanbrengen in de lijn die door zijn voorganger Natalie Jaresko is uitgezet.

Tegelijkertijd vindt Daniljoek dat Oekraïne niet uitsluitend op de steun van het IMF moet vertrouwen, maar dat het een ondersteunende functie heeft. ''Wij moeten zelf bepalen waar we met ons land naar toe willen. Als dat past binnen wat het IMF van ons verlangt, dan is dat alleen maar goed'', zegt Daniljoek in een interview met de krant Zerkalo Nedeli.

De minister wil met het IMF gaan praten over aanpassing van de voorwaarden voor de steunverlening. ''Als we economische groei weten te realiseren maar tegelijkertijd niet helemaal in het plaatje van het IMF blijken te passen, dan is het realistisch om het daarover te hebben'', zegt hij in het interview, zonder overigens aan te geven welke voorwaarden hij wil aanpassen. Het zou kunnen gaan over de energietarieven die vorig jaar op last van het IMF fors zijn verhoogd, waardoor veel Oekraïense huishoudens in financiële problemen zijn gekomen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: