woensdag 27 april 2016

Kabinet maakt gastarieven volledig marktconform

Het kabinet heeft vanochtend besloten dat de gastarieven vanaf 1 mei volledig marktconform worden. Dat meldt de nieuwssite Europejska Pravda. Het is nog een flinke stap verder dan de afspraak met het IMF om de tarieven naar 75 procent van de kostprijs te tillen. Dat had per 1 april moeten gebeuren, maar het in problemen geraakte kabinet van premier Arseni Jatsenjoek stelde dit besluit een maand uit.

De Oekraïners waren er aan gewend dat ze maar 40 procent van de kostprijs hoefden te betalen, de rest was een overheidssubsidie. Het IMF stelde als één van de belangrijkste voorwaarden voor het verlenen van een miljardensteun dat die subsidie stapsgewijs zou worden afgeschaft.

Dat er door het kabinet van premier Volodimir Hrojsman voor is gekozen om in één keer over te gaan op marktconforme gastarieven is volgens een niet bij naam genoemd parlementslid een signaal dat het kabinet tegenover het IMF wil afgeven dat de hervormingen onverminderd worden doorgezet. ''Het probleem is alleen dat de bevolking nog niet eens gewend is aan de huidige tarieven. Ik verwacht dat veel mensen in problemen komen als ze nog meer moeten gaan betalen, zeker als we een koude winter krijgen'', aldus het parlementslid.

Premier Hrojsman heeft het kabinetsbesluit inmiddels bevestigd. De prijs voor huishoudens gaat naar 6.879 hrivna (241,50 euro) per duizend kubieke meter aardgas. Ook heeft hij aangekondigd dat de sociale uitkeringen per 1 mei niet met 6 procent omhoog gaan, zoals het vorige kabinet had bepaald, maar met 10 procent. Ook hoeven pensioengerechtigden over hun uitkering geen belasting meer te betalen.

Het volledig afschaffen van de overheidssubsidie op de gastarieven is koren op de molen van de Moederlandpartij die juist wil dat alle prijsverhogingen van de laatste anderhalf jaar teruggedraaid worden. Ook wil deze partij verhoging van de pensioenen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: