donderdag 28 april 2016

Ook Vira Savtsjenko zit nu 'gevangen' in Rusland

Vira Savtsjenko heeft gisteravond haar toevlucht moeten zoeken tot het Oekraïense consulaat in de Russische stad Rostov-aan-de-Don. De zus van de al bijna twee jaar in Rusland gevangen zittende Nadia Savtsjenko wilde na een bezoek aan het detentiecentrum waar de helikopterpiloot verblijft terugkeren naar huis toen Russische grenswachten haar wilde arresteren bij de grenspost Tsjerkovo.

Die arrestatie ging niet door, omdat Vira werd beschermd door Oekraïense diplomaten die met haar naar het consulaat in Rostov-aan-de-Don gingen. Zonder slag of stoot ging dat niet, want nadat ze zich hadden opgesloten in de auto van één van de diplomaten moesten ze urenlang in de wagen wachten totdat ze naar het consulaat mochten vertrekken. Vira's paspoort is ze kwijt, want dat werd ingenomen door de douane.

Volgens de Russische autoriteiten wordt Vira Savtsjenko gezocht door de politie omdat zij een Tsjetsjeense rechter beledigd zou hebben die belast is met de rechtszaak tegen de Oekraïners Mikola Karpjoek en Stanislav Klich.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: