dinsdag 19 april 2016

Rusland verbiedt Mejis Krimtataren definitief

Het Russische ministerie van Justitie heeft de Mejis, de raad van de Krimtataren, verboden vanwege 'extremistische activiteiten'. Afgelopen week werden de activiteiten van de Mejis al opgeschort om dezelfde reden. De Russische autoriteiten beschuldigen twee leiders er van dat zij een belangrijke rol hebben gespeeld bij de energieblokkade van het in maart 2014 geannexeerde schiereiland. Refat Tsjoebarov en Moestafa Jemilev verblijven tegenwoordig in Kiev, omdat ze op de Krim niet meer welkom zijn.

''De Mejis heeft een verbod opgelegd gekregen om contacten met de media te leggen, om openbare bijeenkomsten te houden of bankrekeningen te beschikken. Elke vorm van propaganda wordt verboden'', liet aanklager Natalja Poklonskaja vorige week woensdag al weten. Een dag later noemde de Europese Unie het opschorten en mogelijk verbieden van de Mejis ''een ernstige aantasting van de rechten van de Krimtataren''.

Refat Tsjoebarov reageerde vanochtend woedend op het Russische verbod waarvoor hij de schuld volledig bij president Vladimir Poetin legde ''die hiermee weer een stap dichterbij Hitler is gekomen''.

Brnneon: Interfax, ZIK

Geen opmerkingen: