maandag 11 april 2016

Saakasjvili haalt flink uit naar Porosjenko

Micheil Saakasjvili heeft gedreigd ontslag te nemen als gouverneur van de provincie Odessa. Hij wil alleen aanblijven als meer radicale hervormingen worden doorgevoerd. Ook eist hij het ontslag van corrupte ambtenaren bij de Belastingdienst en de staatsveiligheidsdienst SBOe. ''Van de beloften die gedaan zijn na Majdan is niets terecht gekomen'', zei Saakasjvili vanavond op een ingelaste persconferentie in Odessa.
Hij legt de verantwoordelijkheid bij de politieke elite, en bij president Petro Porosjenko in het bijzonder. Saakasjvili meent dat hij wordt tegengewerkt bij het doorvoeren van hervormingen in de provincie waarvan hij gouverneur is. De orders daartoe zouden direct van Porosjenko afkomstig zijn.

''Ik word omringd door vijanden'', aldus de voormalige Georgische president die het Oekraïense staatsburgerschap aan nam om gouverneur te worden, nota bene op verzoek van Porosjenko. Hij doelde op onder meer burgemeester Gennadi Troechanov van de stad Odessa en procureur-generaal Mikola Stojanov in zijn provincie.

De ingelaste persconferentie heeft direct te maken met het op het laatste moment afhaken van Volodimir Hrojsman als kandidaat-premier. Van Saakasjvili is bekend dat hij de ambitie heeft om zelf premier te worden.

Hij riep parlementsleden vanavond op om te stoppen ''met de koehandel en het gedraai rond het kabinet'' en om eindelijk radicale hervormingen door te voeren. ''Ik roep ze op om niet voor een kabinet te stemmen dat krachteloos en corrupt is en slechts de belangen van de oligarchen dient.'' Volgens Saakasjvili moet er een kabinet van nationale eenheid komen dat het vertrouwen van de Oekraïners heeft.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: