woensdag 27 april 2016

Saakasjvili wil hulp Nationale Garde om '2 mei'

Gouverneur Micheil Saakasjvili heeft president Petro Porosjenko gevraagd om eenheden van de Nationale Garde naar Odessa te sturen in de aanloop naar maandag 2 mei, de dag waarop het twee jaar geleden is dat in deze stad 48 mensen om het leven kwamen. ''Ik vraag de president en de staatsveiligheidsdienst om goed te letten op het gedrag van separatisten in Odessa, maar ook op iedereen die pro-Russisch is en achter burgemeester Troechanov en diens medestanders staat'', aldus Saakasjvili.

Het is onrustig in Odessa. Een tentenkamp van tegenstanders van burgemeester Hennadi Troechanov werd gistermorgen ontmanteld, waarna die op hun beurt de toegang tot het stadhuis barricadeerden. Troechanov, eerder een aanhanger van de verdreven president Viktor Janoekovitsj, wordt door zijn tegenstanders verantwoordelijk gehouden voor grootschalige corruptie. Ook zou uit de Panama Papers zijn gebleken dat de man er diverse brievenbusfirma's op na houdt in belastingparadijzen als de Maagdeneilanden.

De onrust van nu doet het ergste vrezen voor komende maandag. Op 2 mei 2014 werd een grote pro-Oekraïne demonstratie gehouden in de stad Odessa. Nadat op deelnemers aan deze betoging werd geschoten, sloeg de vlam in de pan. Anti-Majdanners werden achterna gezeten. Nadat die hun toevlucht hadden gezocht in het Huis van de Vakbond raakte dit gebouw in brand, vermoedelijk door een molotovcocktail. Bij de brand kwamen 42 mensen om. Ook 6 pro-Oekraïense betogers vonden de dood. Nog altijd is er niemand vervolgd, wat bijdraagt aan de spanningen tussen voor- en tegenstanders van de huidige regering.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: