zaterdag 23 april 2016

Veel meer aanvragen compensatie woonlasten

Het aantal uitkeringen aan de armste huishoudens om de gestegen woonlasten te compenseren is in de eerste drie maanden van dit jaar fors gestegen. Liefst veertien maal zoveel als een jaar geleden. De overheid keerde in het eerste kwartaal 1,8 miljard hrivna (62,9 miljoen euro) uit aan bijna 1,4 miljoen gezinnen. Het aantal huishoudens dat een uitkering aanvroeg verdrievoudigde in een jaar tijd.

De hoogste uitkeringen werden in maart geregistreerd in de provincies Volin en Ternopil, waar de gezinnen respectievelijk 1.602 en 1.577 hrivna (56 en 55 euro) ontvingen. De laagste uitkeringen werden verstrekt in de hoofdstad Kiev en de provincie Cherson. Hier kregen de gezinnen respectievelijk 826 en 860 hrivna (29 en 30 euro).

De woonlasten zijn afgelopen jaar fors gestegen omdat de energiesubsidies stapsgewijs worden afgeschaft. Dat was een voorwaarde van het IMF om Oekraïne financieel te steunen. Eigenlijk had op 1 april alweer een nieuwe subsidieverlaging toegepast moeten worden, maar door de twee maanden durende kabinetscrisis is het daar nog niet van gekomen.

Het nieuwe kabinet zal de draad moeten oppakken. Premier Volodimir Hrojsman zei gisteren dat de schuld voor nieuwe prijsverhogingen niet bij het IMF gelegd moet worden. ''Het gaat hier niet om het IMF maar om Oekraïne. We zijn zelf verantwoordelijk'', aldus de premier. Met name de Moederlandpartij, tegenwoordig weer in de oppositie, wil dat de prijsverhogingen ongedaan worden gemaakt en de pensioenen verhoogd.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: