dinsdag 12 april 2016

'Vorming van nieuw kabinet is een farce geworden'

Er is nog altijd niet gestemd over de benoeming van Volodimir Hrojsman als de nieuwe premier. Dat ligt niet aan het parlement, maar volgens parlementslid Victoria Sjoemar van het Volksfront is het de schuld van president Petro Porosjenko. Die zou het nog altijd niet eens zijn met de voordracht van een aantal ministers door Hrojsman.

''Wij zijn er klaar voor, maar dat geldt niet voor de mensen die met de voorstellen moeten komen, waaronder de president. Het is onduidelijk of het om de ministersposten gaat of om het totale pakket'', zei Sjoemar aan het einde van de middag tegen journalisten.

Waar Sjoemar nog vraagtekens plaatste, was haar partijgenoot Arsen Avakov duidelijker. ''Dit is een farce geworden. We hebben geduld, maar niet eindeloos'', aldus de minister van Binnenlandse Zaken die volgens de laatste berichten op de nominatie staat voor prolongatie van zijn ministerschap in het kabinet-Hrojsman. Als dat er tenminste komt.

Het parlement heeft er voor vandaag in ieder geval een punt achter gezet. Het voorstel om het ontslagverzoek van zittend premier Arseni Jatsenjoek in te willigen, is naar morgen verschoven. Jatsenjoek kondigde zondagavond zijn aftreden aan, maar het parlement moet het ontslag bekrachtigen.

Pijnpunt vormt Jatsenjoek's voorwaarde dat de eerder door het parlement aangenomen motie van ontevredenheid over zijn kabinet wordt ingetrokken. In februari sprak het parlement met een ruime meerderheid uit dat zij niet tevreden was over de prestaties van het kabinet. Toen daarop een motie van wantrouwen in stemming werd gebracht, bleek die verrassenderwijs geen meerderheid te halen.

President Porosjenko heeft aan het einde van de middag een deadline gesteld. Als er morgen geen nieuw kabinet is aangetreden, dan roept hij vervroegde parlementsverkiezingen uit. Eerder nog had Porosjenko het parlement deze hele week de tijd gegeven.

Bronnen: Kyiv Post, Censor.net


Geen opmerkingen: