maandag 30 mei 2016

Girkin zet beweging op voor 'verenigd' Rusland

De Rus Igor Girkin, ook wel bekend onder de naam Strelkov, heeft aangekondigd dat hij een beweging wil oprichten die tot doel heeft om Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland te verenigen. Dat meldt de Russische tv-zender Dozhd. Het is de bedoeling om ''Rusland als een Russische nationale staat nieuw leven in te blazen'' en er voor te zorgen dat ''de landen waar Russen wonen, waar Russisch bloed is vergoten, het recht hebben om terug te keren bij Rusland''. 

De beweging wil dat Rusland binnen de grenzen van de voormalige Sovjet-Unie weer onvoorwaardelijk de baas wordt, dus ook in onder meer Oekraïne en Wit-Rusland. Andere plannen van Girkin c.s. zijn het beperken van de migrantenstroom, het afschaffen van ''alle regels die de mensenrechten en vrijheden van mensen aantasten'', het vrijlaten van politieke gevangenen, ''de vrijheid om zelf een politieke keus te maken'' en de afschaffing van wetten die het gebruik van internet beperken.

De initiatiefnemers van de nieuwe beweging staan niet achter de Russische president Vladimir Poetin. Afgelopen oktober liet Girkin al weten dat hij een oppositiepartij wilde oprichten. De voormalige kolonel van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB gaf in april 2014 de aanzet tot de separatistische beweging in Oost-Oekraïne. Eerder vocht hij als vrijwilliger in Bosnië en Transnistrië. Ook adviseerde hij de separatisten op de Krim in de aanloop naar de Russische annexatie van het schiereiland in maart 2014.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: