vrijdag 13 mei 2016

Koude Krimoorlog om Songfestivalliedje 1944

Nu Rusland en Oekraïne beide in de finale van het Eurovisie Songfestival staan, loopt de spanning over de Oekraïense inzending weer op. Beide landen worden getipt als mogelijke winnaar. Veel Russen beschouwen het Oekraïense nummer als een rechtstreekse aanval op het Kremlin, zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid. De Oekraïense omroep heeft op haar beurt al laten weten het songfestival volgend jaar te boycotten als de Russische Sergey Lazarev wint.

Het Oekraïense liedje '1944' van jazz-zangeres Jamala gaat over het oorlogsjaar waarin de Sovjets onder Stalin 240.000 Krim-Tataren hebben gedeporteerd. Een van hen was de overgrootmoeder van Jamala die samen met haar vijf kinderen weg moest van de Krim.

Rusland probeerde de inzending tegen te houden, want alles wat zelfs maar zijdelings te maken heeft met de Russische annexatie van de Krim in 2014 ligt gevoelig. Moskou deed een beroep op het reglement van het Songfestival dat bepaalt dat politieke teksten niet zijn toegestaan. Om die reden keurde de Eurovisie-organisatie in 2009 een Georgisch liedje af: We don't wanna Put In - een verwijzing naar president Poetin. 
 
Dit keer oordeelde de European Broadcasting Union (EBU) anders. De inzending van Jamala is volgens de organisatie een persoonlijk liedje over een moeilijk onderwerp, maar niet politiek.

Meer op: NOS.nl

Geen opmerkingen: