vrijdag 13 mei 2016

'Oekraïne bewandelt pad in verkeerde richting'

Het gaat met de corruptiebestrijding de verkeerde kant op, constateert de redactie van de Kyiv Post na het vertrek van Maria Gaidar als plaatsvervangend gouverneur van Odessa en van onderminister Ekatarina Zgoeladze-Glucksmann van Binnenlandse Zaken. Gaidar moest vertrekken omdat zij haar Russische paspoort nog altijd bezit, terwijl ze om plaatsvervangend gouverneur te worden de Oekraïense nationaliteit heeft aangenomen. Ze is nu 'adviseur' van gouverneur Mikhail Saakasjvili.

Eergisteren legde de geboren Georgische Zgoeladze haar functie neer omdat zij zich niet opgewassen achtte tegen de tegenstanders van hervormingen. Ze is de voorlopig laatste in de rij hervormers die het veld hebben moeten ruimen in de afgelopen weken. Zgoeladze was verantwoordelijk voor het opschonen van het politiekorps, wat een onmogelijk karwei is gebleken. Zelf heeft ze overigens nog geen uitleg gegeven over haar ontslagaanvraag.

''Oekraine bewandelt het pad in een verkeerde richting'', zegt Sasha Borovik, eerder één van Saakasjvili's getrouwen in Odessa. ''Het oude systeem heeft een nieuw gezicht aangenomen en de hervormingen zijn geschrapt. Al met al hebben de oligarchen hun posities weten te versterken.''

Het Openbaar Ministerie is nog altijd één van de bolwerken van het oude systeem, zoals dat onder president Viktor Janoekovitsj vorm heeft gekregen. Vrijwel alle hervormers hebben het veld moeten ruimen in de afgelopen maanden. Plaatsvervangend procureur-generaal Vitali Kasko trad in februari af nadat hij zijn baas Viktor Sjokin er van had beschuldigd dat die de hervormingen saboteerde. In maart, vlak voor dat Sjokin zelf door het parlement aan de dijk werd gezet, wist hij de hervormer Davit Sakverelidze in maart nog te ontslaan. 

Vervolgens werd het er niet beter op toen Sjokin's tijdelijke vervanger Joeri Sevroek in april een aantal medewerkers het OM binnen loodste die bekend staan om hun voorkeur voor het oude regime. Een aantal van hen is zelfs berucht om hun corruptie. Nu moet Joeri Loetsenko de puinhoop zien op te ruimen, maar deze loyalist van president Petro Porosjenko is niet juridisch geschoold en lijkt amper geschikt voor deze verantwoordelijke baan.

De wet moest er zelfs voor worden aangepast om de voormalige minister van Binnenlandse Zaken wel 'geschikt' te maken. ''Het is een wetsvoorstel dat is toegeschreven op een individu. Dit is rampzalig, want in de beschaafde wereld hoort dit niet te gebeuren'', zei het hervormingsgezinde parlementslid Sergii Lesjtsjenko afgelopen woensdag in de talkshow Shuster Live. 
En nadat de wet was aangenomen en Loetsenko was benoemd tot procureur-generaal liet Lesjtsjenko weten dat de voorstemmers ''hun voeten hebben afgeveegd met de Grondwet en met Oekraïne's internationale verplichtingen''.

De situatie op het ministerie van Binnenlandse Zaken is ook teleurstellend. In april vertrok de geboren Georgiër Grigori Grigalasjvili als topman bij de Nationale Politie en eergisteren was het de beurt aan onderminister Zgoeladze, nadat rechters hun pogingen om orde op zaken te stellen volop hadden gesaboteerd door ontslagen politiemensen in het gelijk te stellen. De commissies die hervormingen moesten doorvoeren in vijf provincies zijn nu in handen geraakt van de oude garde, dus waardeloos geworden.

Als één van de weinig overgebleven hervormers geldt Saakasjvili. De voormalige Georgische president heeft al eens gedreigd met opstappen, maar het valt volgens de Kyiv Post te betwijfelen of hij daarmee een andere koers kan afdwingen. Hij raakt wel door zijn vertrouwelingen heen na het gedwongen vertrek van Sakvarelidze, ook de eerste openbare aanklager in Odessa, en Gaidar. Bovendien probeert algemeen directeur Roman Nasirov van de Belastingdienst af te komen van Joelia Maroesjevska, die op haar beurt probeert om orde op zaken te stellen bij de douane in Odessa.

Het aantreden van het kabinet van premier Volodimir Hrojsman betekende vorige maand ook het vertrek van hervormingsgezinde ministers als Natalie Jarsko (Financiën), Aivaras Abromavicius (Economische Zaken), Oleksii Pavlenko (Landbouw) en Serhii Kvit (Onderwijs).

Daar komt dan nog bij dat Ihor Kononenko inmiddels eerherstel heeft gekregen. Porosjenko's 'grijze kardinaal' moest zijn post als vicefractievoorzitter van het Blok-Porosjenko opgeven nadat minister Abromavicius hem van grootschalige corruptie had beschuldigd. Ook zou Kononenko geprobeerd hebben een vertrouweling op het ministerie te posteren om zijn zakelijke belangen veilig te stellen.
Intussen heeft het Openbaar Ministerie geconstateerd dat Kononenko niets te verwijten valt en heeft hij zijn invloedrijke positie teruggekregen. Hervormer Lesjtsjenko weet inmiddels hoe laat het is. ''Dit toont wel aan dat Porosjenko voor een vrije val heeft gekozen, in plaats van hervormingen en corruptiebestrijding.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: