donderdag 12 mei 2016

Parlement accepteert Loetsenko toch als topman OM

Het parlement heeft vanavond alsnog ingestemd met de benoeming van Joeri Loetsenko tot procureur-generaal, de hoogste man bij het Openbaar Ministerie. Terwijl het voorstel dinsdag nog twee stemmen te weinig kreeg, stemden nu 264 parlementsleden voor. Een opgeluchte president Petro Porosjenko bekrachtigde de benoeming meteen nadat het parlement er mee had ingestemd. Hij moest er zijn werkbezoek aan Groot-Brittannië voor uitstellen.

Loetsenko volgt Viktor Sjokin op als procureur-generaal. Sjokin werd vorige maand door het parlement aan de dijk gezet. Ook dit besluit had de nodige voeten in de aarde, want Porosjenko steunde hem tot het uiterste. Sjokin werd gezien als een vertegenwoordiger van de oude orde, die van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Hij zou sinds zijn benoeming in de zomer van vorig jaar hervormingen bij het Openbaar Ministerie tegen hebben gehouden.

Om Loetsenko te kunnen benoemen was het nodig om eerst een wetswijziging door te voeren. Tot nu toe werd als eis gesteld dat een procureur-generaal een academische opleiding tot jurist had gevolgd met tenminste tien jaar relevante werkervaring. Voorwaarden waaraan de oud-minister van Binnenlandse Zaken en aanvoerder van het Majdan-protest in de winter van 2013-'14 niet kon voldoen.

Loetsenko was sinds de verkiezingen van herfst 2014 fractievoorzitter van het Blok-Porosjenko. Hij was de enig aanvaardbare kandidaat van president Porosjenko voor deze post.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: