dinsdag 21 juni 2016

Europese Unie verlengt sancties tegen Rusland

De ambassadeurs van de lidstaten van de Europese Unie zijn het vanmorgen in Brussel eens geworden over een verlenging van de economische sancties tegen Rusland, melden bronnen. De sancties zouden met een halfjaar verlengd worden. Daarmee gelden ze tot eind januari 2017. Het gaat onder meer om sancties op het gebied van energie, defensie en geldstromen.

De verantwoordelijke ministers van de EU-lidstaten zouden ergens in de komende dagen formeel instemmen met de verlenging. Dit gebeurt volgens de bronnen alleen als het Franse parlement niet op het laatste moment nog bezwaar zal maken. De Europese Unie heeft de sancties ingesteld vanwege de rol van Rusland bij het conflict in Oekraïne. Het land annexeerde het schiereiland de Krim in 2014 en steunt Oekraïense separatisten.

De lidstaten hebben de opheffing van de handelssancties gekoppeld aan naleving van het vredesplan van Minsk. Maar Rusland en Oekraïne houden zich hier niet aan. Een aantal Europese landen drong de afgelopen tijd aan op herstel van de betrekkingen met Rusland. De EU zal in de tweede helft van dit jaar het beleid ten aanzien van Rusland bespreken en mogelijk herzien.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: