donderdag 16 juni 2016

Merkel wil garanties voor 'noodrem' visumplicht

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de visumplicht voor zowel Georgië als Oekraïne snel moet worden afgeschaft omdat beide landen voldoen aan de eisen die de Europese Unie daarvoor heeft gesteld. Wel moeten de regels voor de 'noodrem' worden aangescherpt, aldus Merkel gisteren op een gezamenlijke persconferentie met de Georgische premier Georgi Kvirikasjvili.

Zij wil de visumplicht weer invoeren als de EU dreigt te worden overspoeld met inwoners van beide landen. De regels moeten nog worden opgesteld voor wat wel de 'noodrem' wordt genoemd en dat kan voor vertraging zorgen bij het afschaffen van de visumplicht voor Georgië en Oekraïne.

Duitsland toonde zich eerder gezorgd om de activiteiten van misdaadbendes die vanuit Georgië in Duitsland opereren en vrij spel krijgen als de visumplicht wordt afgeschaft. Frankrijk is bezorgd om de veiligheidsrisico's vanwege de recente terroristische aanslagen. Zowel Frankrijk als Italië hebben al laten weten dat zij, net als de Duitse bondskanselier gisteren, de garantie willen dat de visumplicht tijdelijk kan worden ingetrokken als de EU wordt overspoeld met nieuwkomers.

Europese diplomaten hebben volgens het persbureau Reuters gezegd dat de vertraging in de besluitvorming niet alleen te maken heeft met de 'noodrem', maar ook gelinkt kan worden aan de onderhandelingen in Minsk over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne. De EU zou druk willen uitoefenen op Oekraïne en Rusland om tot een nieuw akkoord te komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: