zaterdag 18 juni 2016

President Porosjenko kan weinig meer goed doen

President Petro Porosjenko heeft veel steun verloren onder de Oekraïners. Uit een opiniepeiling van het Instituut voor de Toekomst blijkt dat de helft van de bevolking twee jaar naar het aantreden van Porosjenko negatief oordeelt over zijn presidentschap, vooral omdat hun persoonlijke financiële situatie sindsdien aanzienlijk is verslechtert.

Volgens redacteur Joeri Romanenko van de nieuwsportal Hvilja blijkt uit het onderzoek dat 68,8 procent van de ondervraagden vindt dat de economische en politieke situatie alleen maar is verslechterd, terwijl slechts 10,1 procent tot de conclusie komt dat alles juist beter is geworden. Porosjenko krijgt daar van 41,8 procent persoonlijk de schuld van in de schoenen geschoven. Hij wordt er door 16,8 procent van beschuldigd dat hij zijn verkiezingsbeloften heeft geschonden, terwijl hij van 9,2 procent de schuld krijgt van de corruptie en 8,9 procent hem verantwoordelijk houdt voor de slechte militaire prestaties.

Romanenko constateert dat Porosjenko het lange tijd goed deed bij de bevolking, afgezet tegen de impopulaire premier Arseni Jatsenjoek. ''De president slaagde er lange tijd in om de verantwoordelijkheid voor de slechte gang van zaken in het land af te schuiven op de premier - totdat die aan de kant werd gezet.'' Inmiddels is Jatsenjoek opgevolgd door Volodimir Hrojsman, partijgenoot en vertrouweling van Porosjenko, waardoor de president nu de volle verantwoordelijkheid voor het landsbestuur draagt.

Politiek commentator Taras Berezovets neemt het echter op voor Porosjenko, want hij constateert dat in de huidige moeilijke situatie waarin Oekraïne verkeert niet realistisch is om te verwachten dat politici een hoge waardering krijgen voor hun inspanningen. ''De Oekraïners verwachten veel van hun leiders, te veel. We zien nu dat de hoop gevestigd is op nieuwe leiders als Mikheil Saakasjvili (gouverneur van Odessa) en Andrii Sadovi (partijleider Zelfredzaamheid), maar dat die de hoge verwachtingen ook niet waar kunnen maken.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: