dinsdag 14 juni 2016

Solosjenko en Afanasjev teruggekeerd in Oekraïne

De in Rusland wegens spionage en sabotage tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeelde Joeri Solosjenko en Hennadi Afanasjev zijn aan het einde van de middag gearriveerd op Borispil, de luchthaven van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Intussen is ook een Russisch vliegtuig in Moskou geland, met aan boord de van separatisme beschuldigde journalisten Olena Glisjtsjinskaja en Vitali Didenko uit Odessa.

Het tweetal behoorde volgens de krant Doemskaja tot de initiatiefnemers van het 'Volksparlement van Bessarabië' dat afscheiding van Oekraïne nastreefde. Gliststjinskaja was directeur van de televisiezender Novaja Volkna. Zij werd in april vorig jaar gearresteerd en moest in de gevangenis bevallen van een zoon. Die is samen met haar naar Moskou gevlogen. Gliststjinskaja heeft nog twee kinderen die in Odessa zijn achtergebleven.

Didenko was hoofdredactie van Info Center, een nieuwssite die op de hand was van de separatisten. Hij probeerde zijn arrestatie te ontlopen door van de derde verdieping te springen van het appartementencomplex waar hij woonde. Hij liep daarbij diverse botbreuken op. Didenko werd tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Er zitten nu nog 25 Oekraïners gevangen in Rusland. Onder hen de regisseur Oleh Sentsov die in augustus vorig jaar werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens terrorisme op de door Rusland geannexeerde Krim.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: