dinsdag 26 juli 2016

Autoriteiten willen deelnemers processies met bussen naar Kiev brengen

Om er voor te zorgen dat de processies naar Kiev veilig in de hoofdstad arriveren, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken busvervoer aangeboden voor alle deelnemers. De Nationale Politie hoopt dat het patriarchaat Moskou van de Oekraïense orthodoxe kerk van het aanbod gebruik maakt. Langs de route die de pelgrims nog te gaan hebben, zouden bij het dorp twee dozen met rookgranaten en twee nepmijnen en twee echte landmijnen zijn aangetroffen.

De politie besloot de deelnemers aan de processie niet verder te laten lopen, maar terug te sturen naar het dorp Dmitrivka. Daar namen ze evenwel geen genoegen mee. De deelnemers braken aan het einde van de middag door het politiecordon en besloten hun weg te vervolgen over de snelweg van Zjitomir naar Kiev. Het verkeer op de snelweg is stilgelegd. De politie begeleidt ze.

De nationalistische beweging OUN kondigde eerder aan dat de processies vanuit het oosten en het westen Kiev niet zouden mogen bereiken. De politie heeft 4.500 agenten ingezet om ongeregeldheden tegen te gaan. Het is de bedoeling dat de processies woensdag in de hoofdstad arriveren om voor de herdenking dat in 988 het Kievse Rijk zich tot het christendom bekeerde. De organisatoren zeggen dat er 30.000 pelgrims onderweg zijn, de politie houdt het op de helft.

De staatsveiligheidsdienst SBOe waarschuwde vorige week dat er zich provocateurs in de processies van de vanuit Rusland aangestuurde kerk kunnen bevinden. Dat was voor diverse organisaties en Donbasveteranen aanleiding om een handtekeningenactie te beginnen voor een verbod op het houden van de herdenking. De politie heeft aangekondigd dat er 30 detectorpoorten worden geplaatst rond de plek van de herdenkingsdienst in de hoofstad.

Bronnen: Ukrinform, Unian, Censor.net, ZIK

Geen opmerkingen: