zondag 24 juli 2016

'Helper Birkoet komt uit eigen kring van Majdan'

De actievoerders van Majdan staat volgens procureur-generaal Joeri Loetsenko een onplezierige verrassing te wachten. De man die de zogenoemde 'zwarte honderd' van de politie-eenheid Berkoet, de moordenaars van de 'hemelse honderd', hielp om na de machtwisseling weg te komen uit de hoofdstad en er voor zorgde dat een groot aantal automatische wapens van de agenten op de bodem van een meer in de omgeving belandde.

''Het gaat om iemand die bij ons was op Majdan'', zei Loetsenko in een interview met tv-zender 112. Loetsenko stond zelf op het podium van Majdan. De oud-minister van Binnenlandse Zaken onder premier Joelia Timosjenko had toen al een gevangenisstraf achter de rug na een politiek gemotiveerd vonnis. ''Hij heeft in opdracht van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko de Berkoet-agenten geholpen om weg te komen.''

Nog altijd is niet duidelijk op wie Loetsenko doelde in het interview. Ook de eerste militaire aanklager Anatolii Matios wil de naam nog niet noemen. ''Als die naam openbaar wordt, dan zal iedereen er door verrast worden.'' Het zal tot de nodige ophef leiden, ''maar de waarheid valt niet te ontkennen''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: