vrijdag 15 juli 2016

'Korting geven op verwarming sigaar uit eigen doos'

In een aantal grote steden krijgen de inwoners tot wel 70 procent korting op hun verwarming en de warmwatervoorziening. De nationale energiewaakhond NEURC waarschuwt echter dat het een sigaar uit eigen doos is. De bedrijven die de stadsverwarming en de warmwatervoorziening leveren zijn gemeentelijk bezit en de kortingen die ze aan de inwoners geven komen uit de gemeentekas.

Als naderhand vragen rijzen over de besteding van overheidsgeld, dan kan een strafrechtelijk onderzoek nog nare gevolgen hebben die weer voor rekening van van de consument komen, aldus NEURC. ''Het kan het einde betekenen van het bedrijf of, in het geval van een fikse boete, vermindering van de service en slecht onderhoud van het netwerk.''

Er is grote ontevredenheid bij de bevolking over de fors verhoogde tarieven voor aardgas, elektriciteit en de stadsverwarming. De forse overheidssubsidies op de energievoorziening, tot bijna de helft van de werkelijke prijs, zijn op basis van een afspraak met het IMF geschrapt. Ook geldt nu een landelijk vastgestelde aardgasprijs om sjoemelen tegen te gaan. Omdat die gasprijs door het schrappen van de overheidssubsidie fors hoger is geworden, zijn ook de tarieven voor de stadsverwarming en de warmwatervoorziening fors gestegen.

Op landelijk niveau ijveren de Moederlandpartij en de Radicale Partij er voor dat de overheidssubsidies terugkeren, op lokaal niveau proberen stadsbestuurders door het verlagen van de tarieven goede sier te maken bij de bevolking.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: