donderdag 28 juli 2016

'Moskouse patriarchaat is instrument van Poetin'

Als het aan de Oekraïense orthodoxe kerk van het patriarchaat Moskou ligt, dan is het snel gedaan met Oekraïne als onafhankelijk land, aldus patriarch Filaret vandaag. ''Poetin is zich daarvan maar al te zeer bewust. Hij verwacht dan ook dat hij via die kerk alsnog Oekraïne in handen krijgt. Dan zitten we weer in diezelfde afhankelijkheid als vroeger'', zei de leider van de Oekraïense orthodoxe kerk van het patriarchaat Kiev.

Bidden voor vrede is prima, meent Filaret, doelend op het thema dat de vanuit Rusland aangestuurde kerk hanteerde bij de processies en de herdenking gisteren van de bekering van het Kievse Rijk tot het christendom. ''Maar die vrede willen we dan wel in vrijheid beleven. Als dat niet zo is, dan kunnen we ons leven beter opofferen in de strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid.''

De kerk van patriarch Filaret is in de afgelopen zes jaar met 14,5 procent gegroeid. Tegelijkertijd is de orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat met eenzelfde percentage geslonken, vooral na de annexatie van de Krim en de steun die de kerk gaf aan de separatisten in de Donbas.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: