zaterdag 23 juli 2016

Zachartsjenko ziet overwinning gloren door opstelling Nadia Savtsjenko

Separatistenleider Alexander Zachartsjenko meent dat de opstelling van de Oekraïense helikopterpiloot, oorlogsvrijwilliger en parlementslid Nadia Savtsjenko er toe kan leiden dat het leger de Donbas verlaat en de Volksrepubliek Donetsk een toekomst heeft. ''Zij heeft aangegeven dat ze wil onderhandelen. Door haar komt er een ander Oekraïne, met andere politici, andere leiders en een andere opstelling jegens ons.'' Volgens de Rus Zachartsjenko geeft Savtsjenko ''open en eerlijk'' toe dat sprake is van een burgeroorlog, een oorlog van Oekraïners tegen elkaar.

Nadia Savtsjenko meent dat de opeenvolgende Oekraïense regeringen veel valt te verwijten. ''Ze hebben er in de afgelopen 25 jaar zo'n rotzooi van gemaakt dat de Oekraïners tenslotte elkaar te lijf zijn gegaan'', liet ze eerder deze week weten. En over de separatisten: ''We moeten naar elkaar gaan luisteren, elkaar vergeven voor wat er gebeurd is. We zullen ons ook moeten verontschuldigen tegenover de moeder die haar enige zoon heeft verloren. Het maakt niet uit of dat aan hun kant was of aan de onze. Het is de enige manier om een einde aan dit geweld te maken.''

Savtsjenko's bereidheid om te gaan onderhandelen met de separatisten is zeer omstreden. Temeer omdat ze tijdens de bijna twee jaar dat ze in Rusland gevangen zat steeds te kennen heeft gegeven dat ze de strijd nooit zou willen opgeven. Ook binnen de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko, waarvoor ze nu parlementslid is, wordt niet aan onderhandelen met de separatisten gedacht. De Oekraïense regering weigert ook nog altijd om direct met de leiders van de pro-Russische separatisten te onderhandelen.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: