woensdag 17 augustus 2016

Betogers: 'OM, afblijven van het anticorruptiebureau'

Bij het kantoor van procureur-generaal Joeri Loetsenko in Kiev is een demonstratie gaande tegen de aanval afgelopen vrijdag van beveiligers van het Openbaar Ministerie tegen medewerkers van het anticorruptiebureau NABOe. Met name Dmitro Soes, plaatsvervangend hoofd van de onderzoeksafdeling voor belangrijke economische delicten, moet het bij de betogers ontgelden. Ze willen dat hij wordt opgepakt en wordt veroordeeld. Ook andere openbare aanklagers moeten afblijven van de NABOe, vinden zij.

Het incident van afgelopen vrijdag staat niet op zich, meent parlementslid Moestafa Najem van het Blok-Porosjenko. ''De strijd tussen het OM en de NABOe verhevigt. Naar ik heb begrepen bereiden het OM en de staatsveiligheidsdienst SBOe een aantal strafzaken voor tegen medewerkers van het anticorruptiebureau, waaronder ook tegen enkele topmensen van de NABOe. Ze krijgen aanklachten aan de broek als het plegen van illegale activiteiten, misleiding en sabotage'', legt Najem uit.

Procureur-generaal Loetsenko, de hoogste baas van het OM, houdt zich al dagenlang stil na de beschuldiging dat twee medewerkers van de NABOe meer dan tien uur zijn vastgehouden in een gebouw van het Openbaar Ministerie aan de Simona Petljoeristraat in de hoofdstad. Het is bekend dat veel openbare aanklagers en rechters corrupt zijn en geregeld grote bedragen aan nemen in ruil voor een gunstig oordeel. Zij voelen zich op de huid gezeten door het anticorruptiebureau dat eind vorig jaar in het leven is geroepen.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: