donderdag 15 september 2016

Franse minister vindt dat Oekraïne haast moet maken

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault vindt het hoog tijd dat het Oekraïense parlement een wet aanneemt die het mogelijk maakt om verkiezingen te houden in de bezette gebieden van de Donbas. Ook heeft hij gisteren bij president Petro Porosjenko aangedrongen op een 'speciale status' voor de bezette gebieden, hetgeen neerkomt op verregaande autonomie voor de separatisten.

Er is in september 2014 al een wet door het parlement aangenomen om de bezette gebieden autonomie te geven en die wet is in maart 2015 ook door de president bekrachtigd. Er zijn echter eerst lokale verkiezingen nodig en daarmee wil Oekraïne pas instemmen als het vechten gestopt is en alle Russische militairen het oosten van het land hebben verlaten.

Het houden van verkiezingen ligt ook nog niet zo eenvoudig, want die moeten volgens Oekraïne open en transparant zijn. Ook moeten de Oekraïense media vrijelijk verslag kunnen doen en moeten de verkiezingen voldoen aan de eisen die de OVSE stelt om van vrije verkiezingen te kunnen spreken. Tenslotte is een grondwetsherziening nodig om de wet op de 'speciale status' van kracht te laten zijn. In feite wordt Oekraïne een federale staat. Een ontwikkeling waartegen veel weerstand is in Oekraïne, maar dat hoog op het Russische verlanglijstje staat.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin vindt dat er geen status quo dient te zijn in de Donbas als gevolg van het nieuwste staakt het vuren. ''Voor mij maakt de Donbas onlosmakelijk deel uit van ons land, aangezien er miljoenen Oekraïners wonen die naar een gewoon leven verlangen, zodat ze zich weer mens voelen'', zei Klimkin op een persconferentie. De minister hamerde er maar weer eens op dat de Russen weg moeten uit Oost-Oekraïne. ''Ze maken er een Russische kolonie van.''

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: