maandag 12 september 2016

Kabinet worstelt met noodzakelijke bezuinigingen

Het kabinet is naarstig op zoek naar mogelijkheden om te bezuinigen, aangezien de begroting voor dit jaar niet strookt met de werkelijkheid. Aangezien het kabinet van premier Volodimir Hrojsman pas in april aantrad, valt het in deze niets te verwijten. Toch verwachten de internationale geldschieters, het IMF voorop, dat het kabinet de tering naar de nering zet.

Minister Oleksandr Daniljoek van Financiën zegt in een interview met Bloomberg dat hij met enorme financiële problemen wordt geconfronteerd. De oorlog in het oosten van het land blijft maar doorgaan, er zijn zo'n 1,8 miljoen binnenlandse vluchtelingen, de hervormingen hebben vertraging opgelopen door de twee maanden durende politieke crisis van begin dit jaar en de voorspelde economische groei blijft achter bij de verwachtingen. Het ministerie van Economische Ontwikkeling verwacht overigens nog altijd een groei van 1 procent.

Het kabinet doet er nu alles aan om het overheidstekort op maximaal 3,7 procent te houden, zoals vorig jaar met het IMF is afgesproken. Het tekort steeg van 2,3 miljard hrivna (83,2 miljoen euro) een jaar geleden naar 50 miljard hrivna (1,7 miljard euro) nu. In de eerste helft van dit jaar namen de overheidsinkomsten weliswaar toe met 4,6 procent, maar de uitgaven stegen met maar liefst 21 procent.

Terwijl minister Daniljoek nu alles in het werk stelt om staatsbedrijven te privatiseren, lijkt het er niet op dat het streefbedrag van 17 miljard hrivna dit jaar wordt gehaald. In de begroting voor volgend jaar wil het kabinet volgens Daniljoek trouwens hetzelfde streefbedrag opvoeren, in de hoop dat het dan wel lukt. Voor volgend jaar wordt uitgegaan van een overheidstekort van 3 procent, een economische groei van 3 procent en 8,1 procent inflatie.
 
Bron: Bloomberg

Geen opmerkingen: