dinsdag 13 september 2016

Nieuw consumentenmandje: dagelijks 100 gram vlees, half glas melk

In het 'consumentenmandje' dat de overheid hanteert om het bestaansminimum voor de doorsnee Oekraïner te bepalen is geen mobiele telefoon te vinden, maar nog wel een radio. Een buitenlandse reis evenmin. Jaarlijks wordt de Oekraïner geacht 30 kilogram vlees te eten, waarvan 15 kilogram gevleugelte. Dat komt neer op een dagelijkse portie van 100 gram vlees.

Ook zit er 9,5 kilogram vis in het mandje, dagelijks dus 30 gram, en consumeert de Oekraïner 60 liter melk en yoghurt, oftewel dagelijks een half glas. Met 200 eieren op jaarbasis krijgt de Oekraïner er vier per week. Voor het eerst zijn in het consumentenmandje ook thee, koffie en specerijen opgenomen.

Een Oekraïner wordt geacht in anderhalf jaar tijd zes broeken te verslijten en tien paar sokken. Winterlaarzen worden eens in de drie jaar vervangen, zomerschoenen om het jaar. Vrouwen hebben negen paar kousen die ze eens in de drie jaar vervangen. Voor het eerst zijn ook voor vrouwen broeken opgenomen: één paar dat vier jaar mee gaat. Verder koopt de gemiddelde Oekraïense in zeven jaar tijd twee jurken.

Het consumentenmandje van de overheid is volgens minister Pavlo Rozenko van Sociale Zaken voor het eerst in vijftien jaar aangepast aan de actualiteit. Eigenlijk hoort dat elke vijf jaar te gebeuren. ''Het mandje geeft aan wat het bestaansminimum is. Het staat natuurlijk iedereen vrij om meer te besteden, al naar gelang het inkomen. Maar dat is ieders eigen keus'', aldus de minister.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: