zaterdag 22 oktober 2016

Kleine agrarische bedrijven hebben het moeilijk

Kleine bedrijven domineren de agrarische markt. Zij verbouwen 90 procent van alle groenten en fruit en zorgen voor 80 procent van de melk. Het gaat om agrarische bedrijven met 5 tot 3.000 hectare landbouwgrond - ook de grootste onder de kleintjes worden in Oekraïne nog tot de kleine bedrijven gerekend.

''Het zijn veelal familiebedrijven, of bedrijven met een deskundige leiding'', zegt Raimund Jehle, regionaal programmacoördinator van de wereldvoedselorganisatie FAO. Hij constateert dat deze kleine bedrijven het moeilijk hebben, vooral omdat het niet mogelijk om landbouwgrond bij te kopen voor een efficiëntere productie. Het verbod op de verkoop van agrarische grond is pas nog weer door het parlement met minstens een jaar verlengd. Alleen pachten is vooralsnog een optie, met alle onzekerheid voor de toekomst.

Wel heeft premier Volodimir Hrojsman afgelopen week aangekondigd dat de financiële steun aan de agrarische sector komend jaar verdubbelt naar 10 miljard hrivna (358 miljoen euro). Er zijn de afgelopen tijd geregeld protesten geweest van de Oekraïense boeren.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: