woensdag 26 oktober 2016

Oekraïne noemt vijf cruciale punten voor stappenplan Donbas

Vijf belangrijke onderwerpen wil Oekraïne opgenomen zien in het stappenplan zoals dat vorige week woensdag tijdens het overleg van de Normandische Vier in Berlijn is afgesproken. Ze zijn cruciaal voor ons, zegt plaatsvervangend directeur van de presidentiële administratie Kostjantin Jelisejev in een interview met het persagentschap Interfax.

Allereerst wil Oekraïne dat de OVSE ongehinderd mag toezien op wat er aan de grens met Rusland gebeurt. Daarmee wordt gehoor gegeven aan artikel 4 van het eerste Minsk-akkoord van 5 september 2014, waarin is vastgelegd dat er een constant toezicht dient te zijn op de 400 kilometer grens die nu helemaal open ligt. In datzelfde artikel is vastgelegd dat er aan weerskanten van de grens een veiligheidszone moet komen. Het stappenplan moet ook uitvoering geven aan het Minsk-2 Akkoord van 12 februari 2015 waarin is vastgelegd dat Oekraïne de volledige controle over de grens terugkrijgt.

Het tweede punt dat Oekraïne opgenomen wil zien in het stappenplan is de terugtrekking van de Russische troepen en wapens uit de bezette gebieden. Er moet in het stappenplan volgens Jelisejev duidelijk worden aangegeven wanneer en waar dat gaat gebeuren. Het derde essentiële punt betreft internationale hulp om veilige en eerlijke verkiezingen in de bezette gebieden te kunnen houden,

''Het vierde punt betreft het ontmantelen van de zogenoemde volksrepublieken Donetsk en Loehansk zoals die na 2014 tot stand zijn gekomen. Er zijn alleen al in Donetsk 24 pseudo-ministeries en departementen, inclusief een 'ministerie van Buitenlandse Zaken, maar Loehansk heeft er zelfs nog meer'', aldus Jelisejev.

Het vijfde punt betreft de onmiddellijke vrijlating van alle Oekraïense gijzelaars in de bezette gebieden en van de mensen die in Rusland gevangen zitten. Jelisejev voegt er aan toe dat behalve deze vijf belangrijkste punten natuurlijk nog een heleboel andere zaken zijn die de aandacht verdienen, onder meer op economisch en sociaal gebied.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: