woensdag 30 november 2016

Gerasjtsjenko: 'Handelwijze van EU is schaamteloos'

Ondervoorzitter Irina Gerasjtsjenko van het Oekraïense parlement noemt de voortdurende vertragingen in de procedure om de visumplicht af te schaffen ''schaamteloos'' gezien de opofferingen die de Oekraïense bevolking zich heeft moeten getroosten om het associatieverdrag met de Europese Unie er door te krijgen.

''De vorige regering hoefde er helemaal niets voor te doen. Geen politieke vrijwilligers vrijlaten, geen hervorming, de mega corruptie, het muilkorven van de pers en de oppositie. Zelfs de stagnatie à la Breznjev deed er niets aan af... De Europese Uniewas bereid het verdrag te tekenen en rond de landverrader Janoekovitsj te dansen. In de EU waren ze alleen maar bevreesd voor de Russische expansie in de voormalige invloedssfeer van de Sovjet-Unie'', haalt Gerasjtsjenko fel uit naar de Europese Unie.

Zij verbaast zich er over dat, terwijl Oekraïne pal staat tegenover Rusland en daarvoor al duizenden mensenlevens heeft moeten opofferen, de Europese Unie geen enkele haast meer maakt met het afschaffen van de visumplicht voor haar land en dat de volledige onderschrijving van het associatieverdrag ook maar op zich laat wachten - met 'dank' aan het referendum in Nederland.

''Zijn ze zich in Brussel, Parijs, Berlijn en de andere Europese hoofdsteden eigenlijk wel bewust welke risico's ze namen als Oekraïne het geloof in de EU laat varen? Ik blijf het ze vragen, ook al horen ze het niet graag. Net zo min als de Duitsers en Fransen niet graag herinnerd willen worden aan hun standpunt in 2008, toen het actieplan om Oekraïne bij de NAVO te halen door ze werd geblokkeerd. Daarop volgden zowel een oorlog in Georgië als de Russische agressie jegens Oekraïne.''

Dat was een historische vergissing, aldus Gerasjtsjenko. ''Want daarmee werd bevestigd dat de voormalige Sovjet-staten tot de Russische invloedssfeer behoren, met alle gevolgen van dien. Wij willen niet tot een invloedssfeer behoren, maar zelf bepalen hoe we ons buitenlandse beleid vorm geven.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: