vrijdag 25 november 2016

Rechtse Sektor verhindert videoverhoor Janoekovitsj

Ex-president Viktor Janoekovitsj heeft vandaag geen getuigenis via een videoverbinding hoeven af te leggen in de rechtszaak tegen een agenten van de oproerpolitie die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van honderd betogers van Majdan in februari 2014. Janoekovitsj was al aanwezig in de rechtbank in de Russische stad Rostov-aan-de-Don. De rechtbank in Kiev blies de zitting echter af omdat de verdachten niet aanwezig waren.

Dat kwam door een actie van de Rechtse Sector. Rond de honderd aanhangers van deze ultranationalistische beweging blokkeerden de uitgang van het detentiecentrum Loekjanivske, zodat de vijf Berkoet-agenten niet naar de rechtbank gebracht konden worden. De activisten zijn het er niet mee eens dat de naar Rusland gevluchte Janoekovitsj via een videoverbinding wordt verhoord, terwijl slechts als getuige wordt gehoord en niet als verdachte.

Inmiddels is duidelijk dat de rechtbank maandagmiddag een nieuwe poging waagt om de voormalige politiemensen te berechten én om Janoekovitsj te verhoren. De ex-president gaf vanmiddag een persconferentie waarin hij uitlegde dat het uitstel bewust is gedaan. ''Het is een doelbewuste poging om de waarheid te verdoezelen'', aldus Janoekovitsj.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: