vrijdag 11 november 2016

Savtsjenko getuigt in rechtszaak tegen Plotnitski

Parlementslid Nadia Savtsjenko heeft gisteren getuigd in het proces tegen de separatistenleider Igor Plotnitski die wordt beschuldigd van terrorisme en ontvoering. Plotnitski is de zelfbenoemde premier van de volksrepubliek Loehansk, het gebied van waar Savtsjenko in de zomer van 2014 werd opgepakt door pro-Russische rebellen die haar vervolgens de grens over brachten.

Plotnitski wordt daar verantwoordelijk voor gehouden, ook door Savtsjenko die indertijd deel uitmaakte van een vrijwilligersbataljon dat tegen de rebellen vocht. ''Zelfs in oorlogstijd is zo'n ontvoering naar een ander land niet toegestaan volgens de Geneefse Conventie. Ik heb begrip voor mijn arrestatie, dat ze me vast zouden houden, maar niet voor mijn ontvoering naar Rusland. Plotnitski is daar zeker verantwoordelijk voor'', aldus Savtsjenko.

Igor Plotnitski is uiteraard niet bij het proces aanwezig, want hij verblijft nog altijd in de stad Loehansk. Hij kan bij verstek veroordeeld worden. De rechtszaak tegen hem wordt komende woensdag vervolgd.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: