maandag 14 november 2016

WHO waarschuwt voor mazelenepidemie in 2017

De wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt voor een mazelenepidemie in Oekraïne volgend jaar als het niet lukt om veel meer kinderen te vaccineren. Aan de beschikbaarheid van de vaccins zal het niet meer liggen, zegt minister Joeliana Soeproen van Volksgezondheid. Die zijn nu voldoende voorhanden, verstrekt door onder meer Unicef. Er zal dus door de autoriteiten veel meer werk gemaakt moeten worden om ouders er toe te bewegen hun kinderen in te laten enten.

Die hebben dat de laatste jaren achterwege gelaten. Niet alleen omdat er niet of nauwelijks vaccins voorhanden waren, maar ook omdat ouders weigerden in kinderen in te laten enten. Na enkele sterfgevallen, die in de publieke opinie aan het inenten waren gelinkt, besloten veel ouders om af te zien van inenting.

Slechts weinig Oekraïense kinderen zijn beschermd tegen besmettelijke ziektes. Eén op de tien kinderen is beschermd tegen tuberculose, terwijl slechts 2 procent is ingeënt tegen difterie, tetanus en kinkhoest. Oekraïne bungelt daarmee onderaan de wereldlijst, samen met een aantal Afrikaanse landen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: