maandag 30 januari 2017

Rails gesaboteerd op spoorlijn Loehansk-Popasna

De spoorlijn van Loehansk naar Popasna is vernield, maar de oorlogsveteranen die al sinds afgelopen woensdag het treinverkeer op de lijn blokkeren, zeggen dat zij dat niet hebben gedaan. De leiders van de blokkade melden dat zij niet over de middelen beschikken om de rails door te snijden. Het parlementslid Volodimir Parasjoek, die de veteranen openlijk steunt, meent dat het ''gewetensvolle Oekraïners'' moeten zijn geweest ''die deze oorlog méér dan zat zijn''.

Intussen bemoeit ook de staatsveiligheidsdienst SBOe zich met de blokkade die moet voorkomen dat er steenkolen vanuit de door de pro-Russische rebellen bezette gebieden wordt aangevoerd voor de Oekraïense elektriciteitscentrales. In een verklaring stelt de SBOe vanmorgen dat de blokkade in meerdere opzichten onwettig is en gelijkgesteld kan worden met het kapen van een vliegtuig of een schip.

De staatsveiligheid is in het geding, omdat vijf kolencentrales draaien op kolen uit de bezette gebieden. Stokt de aanvoer, dan vallen de centrales stil. De blokkade heeft er intussen toe geleid dat 385 volle kolenwagons stil staan en ook nog eens 20.000 lege kolenwagons.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: