dinsdag 28 februari 2017

Actiebereidheid onder Oekraïners flink toegenomen

Een groeiend deel van de Oekraïense bevolking (48,5 procent) is bereid om mee te doen aan massale demonstraties tegen de autoriteiten. Wie wil demonstreren is echter vooral van plan om dat op een vreedzame manier te doen. Uit een opiniepeiling van het Internationaal Sociologisch Instituut blijkt dat 45,6 procent van de ondervraagden afkerig is van massaprotesten.

Wie toch de straat op wil gaan, doet dat vooral om een verkiezingscampagne te steunen (35,4 procent) of om handtekeningen te verzamelen bij een petitie, ook al hebben de autoriteiten daarvoor geen toestemming verleend (11,9 procent). De minst populaire vorm van protesteren is het vormen van militaire organisaties buiten de landelijke autoriteiten om (0,7 procent) en het bezetten van gebouwen (0,9 procent).

In december 2014, aan het begin van de weken durende demonstraties tegen de regering-Janoekovitsj, was 43 procent van de Oekraïners bereid om de straat op te gaan. Drie jaar later is dat dus 48,5 procent. In het oosten van het land is de grootste bereidheid om te demonstreren (57,2 procent), gevolgd door het zuiden (50 procent) en het westen van het land (49,2 procent). In het midden is de minste bereidheid om te gaan protesteren: 43,5 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: