zaterdag 18 februari 2017

Amerika blijft Rusland verantwoordelijk houden

De Amerikaanse regering blijft Rusland verantwoordelijk houden voor de uitvoering van de Minsk-akkoorden. Dat heeft vicepresident Mike Pence vandaag gezegd op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München. Hij waarschuwde dat de Verenigde Staten samen met de bondgenoten in de NAVO maatregelen zal nemen als Rusland net als eerder op de Krim een buurland binnen valt.

President Trump zei aanvankelijk dat hij af wil van de sancties tegen Rusland en dat hij een betere relatie nastreeft. Intussen hebben zowel hijzelf als vicepresident Pence en de permanente Amerikaanse vertegenwoordigster bij de Verenigde Naties duidelijk gemaakt dat het regeringsstandpunt is dat Rusland de Krim terug moet geven aan Oekraïne, dat Rusland betrokken is bij het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne en dat de sancties pas worden ingetrokken als daar verandering in komt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vanmorgen gezegd dat er geen politieke oplossing voor het conflict in de Donbas kan worden bereikt zolang er nog gevochten wordt. ''We zijn er niet in geslaagd om het staakt-het-vuren daadwerkelijk te realiseren in drie of vier dagen, zoals destijds in Minsk is afgesproken. Formeel kunnen we daarom niet aan het politieke proces beginnen.''

Federica Mogherini, de buitenlandchef van de Europese Unie, heeft alle mogelijk steun aangeboden aan de Normandische Vier (Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk) die al sinds de zomer van 2014 proberen een oplossing te vinden voor het conflict in de Donbas. Mogherini benadrukte dat de EU de sancties tegen Rusland blijft handhaven zolang die oplossing er niet is.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: