donderdag 16 februari 2017

'Majdan-herdenking kan problemen geven'

Rusland zal de herdenking van de dood van de Hemelse Honderd aangrijpen om het land van binnenuit te destabiliseren. Met deze waarschuwing kwam president Pedro Porosjenko vandaag bij de herdenking dat het Sovjet-leger zich 28 jaar geleden terugtrok uit Afghanistan. Hij wees daarbij op de waarschuwing die de staatsveiligheidsdienst SBOe heeft afgegeven voor ongeregeldheden bij de herdenking van de dood van een honderdtal betogers van Majdan in februari 2014.

De SBOe baseert deze waarschuwing op wat zich de laatste tijd afspeelt op sociale media. Daar worden oproepen gedaan om opnieuw te gaan demonstreren. De staatsveiligheidsdienst zegt dat de groepen die op een Majdan 3.0 uit zijn worden aangestuurd vanuit Rusland.

Ook de Russische president Vladimir Poetin laat zich niet onbetuigd. Tijdens een ontmoeting met de leiding van de staatsveiligheidsdienst FSB zei Poetin dat de Oekraïense autoriteiten openlijk spreken over het opzetten van sabotage-activiteiten, ook op Russisch grondgebied. ''We zien een aanzienlijke verslechtering van de situatie in Oost-Oekraïne in de afgelopen jaren. De bedoeling is duidelijk - ze willen af van de Minsk-akkoorden. De autoriteiten in Oekraïne zijn duidelijk niet uit op een vreedzame oplossing.''

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen: