woensdag 8 februari 2017

Parlementslid schildert 'Nein' op Berlijnse Muur

Het parlementslid Olexii Gontsjarenko van regeringspartij Blok-Porosjenko heeft bij de Duitse ambassade in Kyiv een deel van de Berlijnse Muur beklad uit protest tegen de opmerkingen van ambassadeur Ernst Reichel over het houden van verkiezingen in Oost-Oekraïne. Gontsjarenko schilderde vanmorgen met grote letters 'Nein' op het muurfragment bij de ambassade.

Reichel gaf gisteren te kennen dat er best lokale verkiezingen in de bezette gebieden van de Donbas gehouden kunnen worden, ook al zijn daar nog altijd Russische soldaten aanwezig. Hij vergeleek de situatie met 1990, toen in het pas verenigde Duitsland verkiezingen werden gehouden terwijl er nog altijd Russische soldaten in het oosten gelegerd waren.

In Oekraïne barstte de verontwaardiging los toen dit bekend werd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Reichel al ter verantwoording roepen. De regering huldigt het standpunt dat verkiezingen alleen mogelijk zijn als de Russische troepen weg zijn uit de Donbas en Oekraïne de zeggenschap volledig terug heeft over de grens met het buurland.

De Duitse ambassade heeft laten weten geen aanklacht in te dienen tegen Gontsjarenko. De politie verwijst naar het Openbaar Ministerie, en daar wordt weer gezegd dat het geen misdrijf is. Bovendien geniet Gontsjarenko parlementaire onschendbaarheid.

Bron: 112

Geen opmerkingen: