woensdag 8 februari 2017

Rebellencommandant in Donetsk vermoord

De commandant van het zogenoemde Somalische bataljon van de pro-Russische rebellen in Donetsk is vanmorgen vroeg vermoord. Kolonel Michail Tolstich, ook wel bekend als Givi, zou om het leven zijn gekomen bij een raketaanval. Dat beweert althans de voormalige minister van Defensie van de separatisten Igor Girkin, ook wel bekend als Strelkov. Het kantoor van Tolstich in de stad Donetsk zou beschoten zijn met een RPO-A Shmel, een draagbare raket.

De 36-jarige Tolstich was Oekraïner en diende in het Oekraïense leger als sergeant. Na zijn diensttijd werkte hij onder meer als vrachtwagenchauffeur en als bewaker in een supermarkt. Toen de Rus Igor Girkin de separatistische opstand in het vroege voorjaar van 2014 begon in Slovjansk, was Tolstich er al bij. Hij deed vervolgens mee aan de strijd om de stad Ilovajsk en de maandenlang durende gevechten om het bezit van de luchthaven van Donetsk. Hij werd in bredere kring bekend door zijn wrede publieke ondervragingen van Oekraïense krijgsgevangenen.

Het is gissen wie verantwoordelijk is voor zijn dood. De separatisten zullen ongetwijfeld weer naar Kyiv wijzen, zoals ze eerder ook al deden na de moord op de rebellenleider Motorola in oktober . Afgelopen zaterdag kwam de hoogste politiebaas van de separatisten in Loehansk om en ook toen werd de schuld gelegd bij de Oekraïense veiligheidsdienst SBOe.

Het is echter ook heel goed mogelijk dat het weer een afrekening is van de separatisten onderling. Voor woordvoerder Dmitri Peskov is het echter duidelijk: Kyiv is er voor verantwoordelijk.

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen: