maandag 20 februari 2017

Staakt-het-vuren op beperkte schaal geschonden

Het vandaag ingegane staakt-het-vuren is alweer geschonden, zij het op beperkte schaal. Sinds middernacht hebben de pro-Russische rebellen vijf aanvallen uitgevoerd op posities van het Oekraïense leger, aldus de legerleiding. Het persbureau DNA van de separatisten meldt op haar beurt acht aanvallen van het leger op de rebellen.

Het staakt-het-vuren werd zaterdag in München afgesproken door de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk. Enkele dagen daarvoor was in Minsk door de Contactgroep voor Oost-Oekraïne de afspraak gemaakt dat zowel de rebellen als het leger vandaag hun zware wapens van de frontlijn weg zouden halen.

Daarvan lijkt niets terecht te komen. Separatistenleider Alexander Zachartsjenko gaf meteen al te kennen dat het Oekraïense leger als eerste de zware wapens met een kaliber van 100 millimeter of meer weg zou moeten halen, terwijl het leger vandaag constateert dat de omstandigheden er niet naar zijn om dat te doen.

De rebellen vielen het leger gisteren 62 maal aan. Daarbij werd een Oekraïense soldaat gedood en raakte tweede gewond. De aanvallen op legerposities bij Avdiivka duurden maar liefst tien uur.

Bronnen: Unian, Doni News

Geen opmerkingen: