zondag 19 maart 2017

IMF wil eerst duidelijkheid over handelsblokkade

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) neemt morgen nog geen besluit over 1 miljard dollar financiële vanwege de onzekerheid over de economische vooruitzichten voor Oekraïne als gevolg van de handelsblokkade met de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas. Dat hebben het IMF en het Oekraïense ministerie van Financiën vanmiddag bekend gemaakt.

Een delegatie van het IMF is inmiddels in Oekraïne om de gevolgen van de handelsblokkade te onderzoeken. Verwacht wordt dat de economen van het IMF samen met die van het ministerie de hele komende week nodig hebben. Niet alleen de handelsblokkade berokkent de Oekraïense economie grote schade, maar ook de reactie daarop van de separatisten om een veertigtal bedrijven te 'nationaliseren'. Het gaat om bedrijven die statutair in Oekraïne gevestigd zijn en daar ook (veel) belasting betalen, maar ook om een aantal staatsbedrijven.

Het steunprogramma van het IMF voor Oekraïne omvat in totaal 17,5 miljard dollar. Inmiddels is 7,3 miljard dollar uitgekeerd; de 1 miljard dollar waarover nu wordt gesproken zou eigenlijk al in de herfst van vorig jaar worden uitgekeerd, maar een besluit daarover werd steeds uitgesteld.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: