woensdag 15 maart 2017

Per direct einde aan handel drijven met separatisten

De Nationale Veiligheids- en Defensieraad heeft vanmorgen besloten dat er geen goederen meer worden getransporteerd tussen het regeringsgebied en de gebieden die door de separatisten bezet zijn. De spoorwegblokkade van de oorlogsveteranen heeft daarmee tot het gewenste succes geleid, al gooide secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad er na afloop van een spoedberaad op dat er geen zaken meer gedaan kunnen worden met bedrijven die officieel in Oekraïense handen zijn, omdat de separatisten ze inmiddels genationaliseerd hebben.

Maar ook het inpikken van die bedrijven was weer een reactie van de separatisten op de spoorwegblokkade.Toertsjinov noemde het ook het erkennen door Rusland van officiële documenten als een paspoort of een geboortebewijs als aanleiding om de handel met de separatisten definitief te stoppen.

Het ligt echter meer voor de hand dat het vooral begonnen is om de onrust in te dammen die ontstaan is na het opbreken van de spoorwegblokkade bij Krivi Torets en de arrestatie van 43 activisten bij die blokkade. In het hele land waren er gisteren protesten, als steunbetuiging aan de oorlogsveteranen achter de diverse blokkades langs de frontlijn in de Donbas.

De Nationale Veiligheids- en Defensieraad dringt er bij het kabinet op aan om er niet alleen voor te zorgen dat er geen goederen meer de frontlijn over gaan, maar heeft ook de Nationale Bank en de staatsveiligheidsdienst SBOe gevraagd om binnen een dag een besluit te nemen over het al dan niet intrekken van de bankvergunningen van Russische banken die actief zijn in Oekraïne. Ook dit is een handreiking aan radicale krachten, in dit geval van de radicale beweging Azov die de afgelopen dagen actie voerde tegen met name de Russische Sberbank.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: